Stichting De Brugman Collectie heeft als doel: het inventariseren, documenteren, archiveren, publiceren, exposeren en conserveren van het omvangrijke oeuvre werken van het kunstenaarsechtpaar Berry Brugman (1915-1996) en Janny Brugman - de Vries (1918-2006) uit Almelo.

 
Almelo, september-oktober 2018
Gelijktijdig met de presentatie van het boek opent Indigo in Kunsthal Hof 88 een grote overzichtstentoonstelling.
Ook worden er tentoonstellingen gehouden in het Stadsmuseum, het Stadhuis, enkele kerken en in het Huis van Katoen en Nu. Verder ook bij Alberts Kunsthandel en Kunsthandel Wierbos.
De Brugman Kunstroute leidt langs 15 beelden in de openbare ruimte en ruim 10 plekken die iets te maken hebben met Berry Brugman en Janny Brugman - de Vries.
Tijdens een Lezing & Art-diner vertellen drie kunsthistorici over  het werk van het kunstenaarsechtpaar.
Kaliber Kunstenschool heeft voor leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs een specifiek educatief aanbod.
 Mail debrugmancollectie@gmail.com als u op de hoogte gehouden wilt worden van onze activiteiten.

 
 
 Afbeelding invoegen 
  
 
 

 
 
 

 Afbeelding invoegen Bekijk enkele kunstwerken
 
 
 

Afbeelding invoegen
 
 

vooraankondiging

Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
 

Berry Brugman

(Almelo 1915 – Almelo 1996)

Na zijn opleiding aan de middelbare school in Almelo ging Berry naar de Kunstacademie in Arnhem.
Na zijn studie bekwaamde hij zich in 1942 in Amsterdam bij Jos Rovers in portret en model schilderen.
Ondertussen vestigde hij zich in Almelo als kunstschilder.
Hij liet zich inspireren door de Twentse natuur.
Een andere bron van inspiratie was het lijden van de mens én van Christus. Als hij hoort van de honger in India schildert hij van de honger als algemeen menselijke ramp, wanneer hij leest van oorlog in moderne tijd, schildert hij de enkele overlevenden, vluchtende uit de verwoeste stad.
Hij bewonderde de expressionisten en bleef zijn keuze trouw.
Hij was lid van de Twentse Kunstkring, de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Stuwing en Indigo '79.
Zijn werk werd vele tientallen keren geëxposeerd in binnen- en buitenland. Recensies uitten zich lovend over zijn expressionistische werk.

Afbeelding invoegen

 

Janny Brugman – de Vries

(Sneek 1918 - Groningen 2006)

Na haar opleiding aan de Nutskweekschool in Nijmegen ging Janny naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem.
Ze begon als schilder, maar al vrij snel beheerste zij vaardig het vak van beeldhouwster. Ze leerde het beeldhouwen van Gijs Jacobs van den Hof. Na haar eindexamen boetseerde ze vooral portretten en klein plastieken.
In Amsterdam werd ze lid van het Lucas gilde en later in Almelo van de Twentse Kunstkring en Indigo '79.
Door haar huwelijk met schilder Berry Brugman vestigde zij zich in Almelo.
Na de Tweede Wereldoorlog nam ze deel aan tentoonstellingen van oorlogsmonumenten o.a. in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Ze maakte oorlogsmonumenten in brons en steen.
Daarna voelde ze zich sterk aangetrokken tot de toegepaste kunst in de architectuur en de vrije beeldhouwkunst. Opdrachten voor banken, scholen, kerken, ziekenhuizen werden uitgevoerd; beelden, metaalplastieken en mozaïeken. Ze maakte beelden in plantsoenen. Ze was behalve figuratief ook abstract werkzaam in steen, brons, koper en ijzer.
Janny was erg sociaal betrokken. Zo zette zij zich o.a. als kunsttherapeute in voor patiënten van het Sanatorium in Hellendoorn. Voor haar hulp aan Joden tijdens de Tweede Oorlog ontving ze het Verzetsherdenkingskruis.
Vanwege hun inzet voor de Nedersaksische cultuur en hun ‘band met mensen uit de streek’ werden Janny en Berry in 1984 in Hellendoorn onderscheiden met de Johanna F. van Buren Cultuurprijs.

Afbeelding invoegen