Kaptein's Bakkerij bestaat 80 jaar
Eigenlijk
kon het niemand in Den Ham ontgaan: Bakkerij Kaptein vierde op de
oprichtingsdag zaterdag 14 juni in het bijzonder en de hele maand juni 2014 het
80-jarig bestaan met wel heel speciale acties. Zo waren koffie met gebak in de
tuin, soezen, pakjes krentenwegge, harde broodjes en meer diverse broodartikelen
te koop voor slechts 80 cent! Eurocent wel te verstaan.


Naar
de maatstaven van nu was ook de bouw van het huis annex bakkerij in 1934 erg goedkoop:
FL 2700,--. (Gerekend naar de koopkracht van nu komt dat overeen met € 24.500,--.) Jan
Coert Kaptein kocht voor zijn huwelijk
met Geertje op deze plek (Molenstraat 2) aan het Liesters Brinkie de oude
boerderij van de Joodse Sally en liet er een
woonhuis met bakkerij bouwen. Het benodigde geld moest hij wel bij elkaar
schrapen. De jaren dertig waren immers de crisisjaren.
Jan Coert had het bakkersambacht geleerd als knecht bij Makkinga
aan de Kruisstraat in Ommen. Daar maakte hij ook de door Makkinga in Ommen
geïntroduceerde zuute plassies. Niet
alleen moest Jan Coert daar het brood bakken, hij moest het ook bezorgen b.v.
bij de Bootsman in Stegeren dik 5 km verderop. Hij hield goede herinneringen
over aan zijn tijd in Ommen. En het recept van de zuute plassies? Dat nam hij
mee naar Den Ham. Ze worden nog steeds vanaf ongeveer september gebakken.
Sinterklaas en Zuute Plassies
Al 135 jaar lang zijn in Ommen deze beide met elkaar verbonden. Een
Zuute Plassie is een klein rond (vroeger rogge-, nu tarwe-) broodje waar
zuute staat voor zoet en plassie voor broodje. De voornaamste
smaakmakende bestanddelen zijn stroop en anijs. De broodjes worden in een
grote honingraatvorm gebakken en als een kleinere honingraat van zes broodjes
verkocht.De oorsprong van het broodje ligt in de 19de eeuw.
Om het hoofd te bieden aan de moordende concurrentie zagen bakkers zich
gedwongen met nieuwe producten te komen. Als innovatie verscheen het zoete
stroopbroodje met anijs. Dit broodje werd als lekkernij sterk gewaardeerd en
vindt heden ten dage nog steeds gretig aftrek.
Zuute Plassies worden door bakker Berjan ten Brinke
nog steeds gebakken. Toen hij de winkel van bakker Makkinga overnam, kreeg
hij het recept van de Zuute Plassies erbij. Hoe het recept precies ontstaan
is, blijft in nevelen gehuld. Niemand weet het meer. De dochter van Albertus
Makkinga meent zich te herinneren dat toen haar grootvader vanuit Rijssen
naar Ommen verhuisde en een bakkerij begon, hij de Zuute Plassies in Ommen
geïntroduceerd heeft.
De Zuute Plassies worden door Ommenaren nog steeds
met veel smaak gegeten. Zeg tegen een echte Ommer Sinterklaas en er wordt
Zuute Plassies aan toegevoegd. In vroeger tijden werden de Zuute Plassies pas
veertien dagen vóór Sinterklaas gebakken. Nu komen de bakkers er begin
oktober al mee. De anijsbroodjes gaan na al die jaren nog steeds, letterlijk,
als zoete broodjes over de toonbank. Volgens warme bakker Berjan ten Brinke
komen in de wintermaanden toeristen speciaal naar zijn winkel om een grote
voorraad Zuute Plassies mee naar huis te nemen.
Elleke Steenbergen, bron: traditiesinoverijssel.nl)
Behalve
de crisisjaren was er ook de harde strijd om het leveren van brood. Den Ham
telde na de oorlog namelijk zon 19 bakkers! De mensen hadden elke dag weer een
andere bakker, soms wel twee verschillende op een dag. Het kwam voor dat
Kaptein buiten voor het huis van de klant wachtte, totdat zijn collega-bakker
het huis uitkwam.
Nu
is dat anders. Er zijn nog 4 bakkers over. De band is zo goed dat ze zelfs één keer
in het jaar een dagje met elkaar uitgaan.De
klanten gunden meerdere bakkers het brood. Kwam het nogal eens voor dat
hervormden kochten bij hervormden en gereformeerden bij gereformeerden; de
hervormde bakker Kaptein kreeg klanten van alle gezindten over de vloer.
Na
het bakken bezorgde Jan Coert het brood. Op zijn transportfiets een uitpuilende
bakkersmand met brood, beschuit en roggebrood. Wat nog meer mee moest, kwam in
tassen aan het stuur. s Avonds laat kwam hij pas terug.
Zo bracht Jan Coert het
brood in Kamp Eerde waar vanaf 1952 zon 120 Molukkers in barakken woonden. Zoon
Henk mocht vaak mee: "We werden er altijd hartelijk ontvangen. Ze nodigden ons
ook wel eens uit voor een feestje. Een uitbundige rijsttafel stond dan klaar.
Erg gastvrij. Ook het prachtige meerstemmige zingen maakte op mij een
onvergetelijke indruk.
V.l.n.r. Henk, Jan Coert, Geertje en Betsy Kaptein
Toen
dochter Riek het rijbewijs behaalde, kon er met de auto bezorgd worden. De
jongere en enige broer Henk leek dat ook wel wat en reed stiekem zonder
rijbewijs zijn ronde. Agent Poolman kwam meerdere keren aan huis om te vertellen
dat hij Henk weer eens had gezien in het Eerderbos.
Bij
het bezorgen van het dagelijks brood krijg je als bakker wel een goede band met
je klanten. Vaak moeten ze hun verhaal kwijt en nemen ze jou in vertrouwen. Je
hoort veel.
Henk
Kaptein trouwde in 1974 met Henny en beiden trokken in bij de zaak.
De
bakkerij werd meerdere malen verbouwd en uitgebreid.
Het
80-jarig jubileum werd gevierd samen met de klanten. Vele felicitatiekaartjes
werden in de winkel opgehangen.
Holland
schonk 80 kg meel. Bijzonder is dat dit Vriezenveense bedrijf vanaf het begin
vaste leverancier is van de Kapteins.
Ook
heel bijzonder is dat Bakkerij Kaptein al 80 jaar het witte avondmaalsbrood
schenkt aan de Hervormde Kerk. Gesneden wordt het gebracht, waarna koster
Gerrit Kleinjan het brood in reepjes snijdt.
Werd
vroeger doorgaans grijs en wit brood gemaakt, nu is het vooral volkoren en
meergranen. Ook het lekkerder speltbrood is flink in opmars. Bij Henk en Henny
staan drie soorten brood op tafel.
Specialiteit
van Kapteins Bakkerij is de appeltaart. Altijd al geweest. Naar oud geheim
familierecept wordt dit volop verkocht. Als er een vertegenwoordiger in de zaak
kwam, werd gauw een kleedje over de taart gelegd. De bereidingswijze mocht
absoluut niet bekend worden.
De
klanten willen tegenwoordig vaak luxer en divers eten. Voor het weekend kan men
het bovendien bewaren in de koelkast.
Vroeger werd alleen op bestelling gebak
gemaakt voor bijzondere feestgelegenheden als verjaardagen. Het waren toen
meestal gebakjes van crème, nu met slagroom.
Ronde
taarten werden afgehaald of bezorgd in blikken trommels. De vierkante taarten en
de losse gebakjes werden vervoerd in houten bakken. Werden er meer dan 15
gebakjes besteld, dan kwam er halverwege een plankje met twee gaten. Kaptein
moest er wel voor zorgen dat de bakken weer terugkwamen. Daarom werd er
statiegeld à 25 cent in rekening gebracht. Toen de houten bakken werden
vervangen door (gratis) kartonnen dozen waren er mensen die bij het inleveren
van deze dozen toch een kwartje terug vroegen.
Vroeger
werd het brood gebakken in een stenen oven gestookt met takkenbossen. De
laatste restjes verbrande takkenbossen gingen s winters uit zuinigheid de
kachel in.
Arbeidsintensief
was het maken van de haantjes voor Palmpasen. Jan Coert had eigenlijk een hekel
aan het maken ervan. Het is puur handwerk en heel erg bewerkelijk. Vroeger had
het haantje ook nog een staartje en een klein bremtakje als veer op het kopje.
Voor het oog werd/wordt een krent of rozijn gebruikt.
In
december, tijdens het Historisch Schouwspel en op de laatste dagen van het jaar,
worden er veel oliebollen gebakken. Dat gebeurt voor de winkel. Menig
voorbijganger en de vaste klanten laten zich zo verleiden met deze verse en
warme traditionele lekkernij.
Bakkerij
Kaptein zit op een doorgaande route met zomers veel fietsers. Daarom werd zon
15 jaar geleden een terras in de tuin aangelegd. Bij mooi weer zit het soms
helemaal vol en bestellen de klanten graag een kopje koffie/thee met iets
lekkers. Bij hoge nood kunnen de bezoekers gebruikmaken van de speciaal
hiervoor aangelegde toiletvoorziening.
Het
ambacht van bakker vergt veel tijd. Lange dagen en korte nachten met hectische
tijden rondom Kerst en Pasen. Ondanks de toenemende automatisering. s Ochtends
om 4.15 uur begint het al, want als de winkel om 8.00 uur opengaat moet het
brood klaar zijn.
Net
als vader Jan Coert liet zoon Henk 35 jaar lang zijn werktijden soms afpakken
door zijn grootste hobby: de brandweer. Als de pieper afging, moest Henny de
werkzaamheden overnemen. "Ik heb nog wat in de oven staan en weg was Henk. Nu
is er een andere hobby: genieten van de kleinkinderen.
Vorig
jaar trouwde klein-/zoon Jan Coert met zijn Florina en zij bakken nu als derde
generatie het brood in Kapteins Bakkerij.



Als
bewijs van vakbekwaamheid hangen de ingelijste diplomas van J.C., H. en J.C.
in de winkel. Moge de Hammenaren nog lang klant zijn van deze warme bakkers.